Песенният конкурс Евровизия 2024 започна в шведския град Малмьо в неделя

...
Песенният конкурс Евровизия 2024 започна в шведския град Малмьо в неделя
Коментари Харесай

Евровизия 2024 започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс  " Евровизия 2024 " стартира в шведския град Малмьо в неделя с гала на тюркоазен килим и при засилени ограничения за сигурност заради призиви за протест поради присъединяване на Израел, съобщава " Ройтерс ".

 

68-ата версия на състезанието за песни, която постоянно се показва като неполитическа, се организира на фона на израелскара военна кампания в Газа.

 

Очаква се голямо внимание да бъде ориентирано към израелския участник Eden Golan във втория полуфинал в четвъртък. Според букмейкърите тя е измежду първите 10 любимци за продобиване на надпреварата. Хърватия, Швейцария и Украйна са измежду останалите. 

 

Израелската делегация не участва на церемонията в неделя поради Деня на паметта на Холокоста в Израел, сподели шведската телевизия SVT, която провежда надпреварата взаимно с Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

 

Израел се съгласи да промени текста на истинската си песен  " October Rain ", за която EBU предизвести, че препраща към офанзивата на Хамас на 7 октомври.

 

Състезанието се състои от три шоута онлайн, като 37 страни се борят за купата тази година. Големият край ще се организира на 11 май. Очакват се към 100 000 гости да дойдат на югозападния бряг на Швеция за музикалното съревнование. 

 

Лорийн от Швеция завоюва надпреварата през 2023 година в Ливърпул, Северна Англия, с песента си " Tattoo ", което обезпечи на скандинавската страна автоматизирано влизане в огромния край идната събота.

 

" Голямата петорка " - Обединеното кралство, Франция, Германия, Испания и Италия - също автоматизирано получават място на финала, докато останалите кандидати ще се състезават на полуфинали за останалите места.

 

Това ще бъде седмият път, когато Швеция е домакин на състезанието за песни, откакто за последно го направи през 2016 година, а Малмьо ще провежда надпреварата за трети път.

 

Участниците от Швеция за тази година, близнаците Маркус и Мартинус ще открият финала с денс поп песента си " Unforgettable ".

 

Източник News.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР